ZAUJÍMAVÉ FAKTY O KÁVE

Káva dennou súčasťou.

 

Pitie kávy patrí určite k tým príjemnejším činnostiam v našich životoch. Napriek tomu, že je káva každodennou súčasťou nášho života a s každodennosťou už príprava a servírovanie kávy takmer splynuli, fakty týkajúce sa kávy rozhodne obyčajné nie sú.

A pretože ich nie je málo, nie je na škodu si ich z času na čas pripomínať. S ich znalosťou môžete ľahko okúzľovať rovnako naladených konzumentov pri stole, ktorí tak ako vy, nedajú na šálku silnej čiernej kávy dopustiť.

Tak tu sú, zábavné fakty o káve pekne pohromade. S týmto zoznamom sa stopercentne zapíšete do povedomia ako ten najväčší znalec nielen kávy ako takej s celou škálou jej chutí a vôní, ale aj história kávy a zaujímavostí s ňou spojených.

ČASŤ I.

Vedeli ste napríklad, že kávu objavili v Etiópii pastieri kôz v roku 800 nášho letopočtu? Podľa legendy si majitelia kozích stád všimli, že ich zverenci podivne veselo tancujú, skáču a majú tzv.“stavy“ . Dôvod? Kozy sa nažrali kávových zŕn a nadbytok kofeínu dokáže skrátka roztancovať aj inokedy tvrdohlavé zviera. S kávou sa od tých čias začalo hojne obchodovať. Dokonca do takej miery, že v súčasnej dobe je káva najpredávanejšou komoditou na svete. Až dvadsaťpäť miliónov pestovateľov kávy z päťdesiatich rôznych krajín s kávovými zrnami obchoduje, predáva ich, aby mohla byť vykúpená, upražená, rozomletá, zabalená, predaná, uvarená a servírovaná. Len pre zaujímavosť, najviac sa obchoduje s olejom.

 

A keď už sme sa od obchodu dostali až na konzumáciu, viete, čo znamená taliansky názov espresso? Skutočne, je to presne tak, ako sa zdá, názov kávy pripravenej talianskym spôsobom vlastne opisuje proces tejto prípravy. Espresso doslova znamená vytlačiť niečo silou. Horúca voda je pretlačená cez namletú kávu. Nenechajte sa však pomýliť ohľadom kofeínu v espresse obsiahnutom. Aj keď tento typicky taliansky variant kávy obsahuje viac kofeínu ako bežne uvarená káva, je to vlastne len kvôli tomu, že sa espresso pije v malých porciách. V skutočnosti, v prepočte na bežnú veľkosť šálky, by espresso malo množstvo kofeínu iba tretinové.

ČASŤ II.

Pretože si kávu väčšina z nás rada dopraje nielen v pohodlí domova, ale aj na cestách, vo vlaku, v lietadle alebo v obytnom vozidle, kde nie je miesto na rozmerné prístroje, ktoré by z kávových zŕn vykúzlili talianske espresso, uspokojíme sa aj s instantnou kávou

Len málokto si pri jej konzumácii položí otázku pátrajúcu po pôvode jemných „kávových kryštálov“ , ktoré prelejeme horúcou vodou, aby sme vytvorili zázrak v podobe jedinečnej arómy a plnej chuti silnej kávy.

Pokiaľ sa chcete „blysnúť“ zaujímavosťami z oblasti histórie spracovania potravín, potom „vybehnite“ s informáciou, že prvým produktom spracovaným za pomoci mrazu bola práve káva. Počas druhej svetovej vojny boli kávové zrná prvé z radu jedál a nápojov, ktoré boli zmrazené, aby bola predĺžená ich životnosť. Aj vo vojne je totiž chuť na kávu. A ani v mieri sa neznižuje.

Tak ako existujú dva druhy kávy z hľadiska jej prípravy, teda instantná a mletá, existujú aj dva typy kávy z hľadiska jej chuti a množstvo kofeínu v nej obsiahnuté. Vyberať môžete Arabicu a Robustu. A aký je medzi nimi rozdiel? Arabica je rozšírenejšia, tento druh tvorí asi sedemdesiat percent celkovej produkcie kávy. Hoci je Robusta menej populárna čo sa týka množstva konzumentov, jej chuť je lákadlom pre tých, ktorí si pochutnajú na skutočne horkej a silnej káve. Obsahuje asi dvakrát viac kofeínu ako Arabica. A odkiaľ káva, ktorú vám milá servírka naservíruje do porcelánovej šálky v kaviarni, pochádza? Väčšina z Brazílie. Táto juhoamerická krajina produkuje štyridsať percent svetovej kávy, čo je dvakrát viac ako krajiny, ktoré sa umiestnili na druhom a treťom mieste, teda Kolumbia a Vietnam.

ČASŤ III.

Radi trávite popoludnie v kaviarni s priateľmi nad šálkou kávy? Uvoľnená atmosféra, nezáväzný hovor, vôňa kávy a na jazyku sa rozpúšťa jej silná chuť. Aj tak môže vyzerať ideálne zakončenie pracovného dňa.

Pokiaľ je pre vás popíjanie kávy perfektnou príležitosťou nielen na relaxáciu, ale aj na absorbovanie informácií, môžete sa pred priateľmi vytiahnuť menej známymi, zato však veľmi zaujímavými faktami o káve. V príjemnom prostredí obohatíte znalosťami seba aj ostatných. Tak smelo do toho. Ďalšia várka zaujímavostí o káve začína sporom o to, či je káva nápoj alebo jedlo.

Vedeli ste, že pôvodne boli kávové zrná miešané s tukom, aby boli vytvorené kvôli  energii bohatá guľa? Kávové zrná sa nadrvili a zo vzniknutej kaše sa váľala guľa. Tá sa potom jedla. Nielen, že skvele chutila, ale ihneď dodala energiu. A ďalšia kontroverzia sa týka zaradenia kávy do jednej z kategórií. Čo vlastne káva je? Len málokto by hádal, že ovocie. Ale skutočne tomu tak je. Kávové zrná sú vlastne ovocné plody rastúce na malých kríčkoch. Hoci sú kávové zrnká v skutočnosti semienkami, nazývame ich zrna kvôli ich vonkajšej podobe.

Naozajstní kávoví labužníci si nevychutnávajú len tak hocijakú kávu. Ich maškrtné jazýčky si pravdepodobne užijú len tú najkvalitnejšiu a teda najdrahšiu kávu. A cena za jednu libru***?  Celých 600 dolárov! Astronomickú čiastku za kávu zaplatíte, ak sa rozhodnete ochutnať trochu zvláštnu kávu. Takú, ktorá najskôr prešla tráviacim ústrojenstvom cibetky. Cibetka totiž nie je schopná kávové zrná natráviť a tak z nej vyjdú neporušené. V  žalúdku tohto malého tvora dochádza k fermentácii zŕn a pokiaľ si z nich pripravíte kávu, môžete sa tešiť na veľmi jemnú a ľahko čokoládovú chuť.

***1 libra =0,45359237 kilogramov