PESTOVANIE A ZBER

Viete odkiaľ pochádza práve Vaša obľúbená?

Kávové zrná,

ktoré si sypeme do kávovaru alebo zalievame namleté ​​v šálke horúcou vodou, majú za sebou obvykle veľmi ďalekú a komplikovanú cestu. Ak chceme naozaj dobrú kávu, mali by sme sa zaujímať o to, kde a ako bola zozbieraná a čím si prešla.

Najlepšie podmienky na pestovanie kávovníka panujú v takzvanom kávovom páse okolo rovnakej rovnobežky od Brazílie až po Vietnam. Dá sa povedať, že výsledok pestovania závisí od prírodných podmienok. Podobne je to potrebné pri víne. Kvalita pôdy, počet slnečných dní a úhrn zrážok počas zrenia sa potom odrazí na chuti kávy.

 

 

Ideálne podmienky.

Niektoré odrody sú veľmi citlivé na vyrovnané podmienky, ublížiť im môžu ako extrémne výkyvy teplôt, tak nedostatok závlahy alebo tieňa. Významnú úlohu zohráva kvalita pôdy, musí byť mierne kyslá, hlavne ale bohatá na živiny.

Kríky kávovníka dorastajú do výšky cez tri metre. Táto rastlina sa pestuje kvôli kávovým čerešniam, alebo lepšie povedané kvôli ich kôstkam. Tu ale podobnosť s u nás bežne dostupným ovocím končí.

Plody zrejú až desať mesiacov a počas tejto doby menia farby, až na výnimky, od zelenej cez žltú až po červenú. Zrelá dužina týchto plodov chutí podobne ako ovocie a je mierne sladká. Práve v tejto chvíli nastáva pravý čas na zber, ktorý je podobný nám dobre známemu vinobranie.

Pestovatelia sa musia vyrovnať najmä s tým, že plody nedozrievajú všetky súčasne. Ešte zelené a rovnako prezreté plody však môžu veľmi negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy. Na niektorých plantážach sa vykonáva zber ručne a skúsení pestovatelia otrhávajú kríky opakovane podľa zrelosti jednotlivých plodov. Ide o spôsob, ktorý je ohľaduplný k rastlinám, ktoré sa nepoškodia tak ako pri strojovom česaní. Rovnako ako u dobrého vína sa pri ručnom zbere vyberajú najkvalitnejšie plody, z ktorých potom vzniká výberová káva.

Mechanizácia výrazne ušetrí čas a pracovné miesta. Jeho nevýhodou ale je, že sa pri nej zožnú všetky plody, bez ohľadu na kvalitu a zrelosť. Treba dodať, že aj pri priemyselnom zbere sa plody následne triedia. Tento proces ale často nebýva dôsledný, pretože by pri ňom došlo k príliš veľkým stratám. Ako takto zozbieraná káva chutí, môže posúdiť každý z nás. Tvoria totiž väčšinu sortimentu predávaného v našich supermarketoch.

Ak chcete skutočné kávové zážitky, zaujímajte sa, odkiaľ vaša káva pochádza a akú má históriu.