AKO SKLADOVAŤ KÁVOVÉ ZRNÁ?

Káva nie je iba o kvalitných kávových zrnách.

Praženie, mletie a varenie

…ale v neposlednom rade aj o skladovanie kávových zŕn, ktoré si rozhodne zaslúžia našu pozornosť. Dobre skladované kávové zrná sú zárukou kvalitnej a plnej chuti kávy.

Každé tajomstvo lahodnej kávy, ktorej temná hladina sa magicky pohupuje v hrnčeku, totiž začína tým, že kávové zrná správne uskladníme. Najväčším nepriateľom čerstvej a chutnej kávy je vzduch, teplo a svetlo. A práve pred nimi by ste mali kávové zrná chrániť.

Najľahšou cestou k úspechu skladovania kávy, na konci ktorej sú perfektne pomleté ​​kávové zrná a výborná káva, je kúpa správnej skladovacej nádoby alebo krabičky, ktorú je možné uzavrieť takým spôsobom, že ku káve neprejde vzduch ani svetlo. Kávové zrná sú samé o sebe nádherné a nabáda k tomu, že ich využijete ako dekoráciu. Ale musíte si vybrať. Buď budete mať zrnká v dekoračnej priehľadnej dóze, alebo si budete variť skvelú kávu. Oboje nejde, pretože svetlo zrnkom nesvedčí. Pokiaľ u vás zvíťazí túžba po kvalitnej káve, vyberajte skladovací kontajner, ktorý nie je vyrobený z priehľadného materiálu.

Uchovajte svoju kávu na suchom a temnom mieste pri izbovej teplote. Klasické kuchynské dózy sú síce lacné, ale verte, že vám veľmi veľkú službu nepreukážu, radšej zainvestujte do naozaj kvalitného kontajnera, aby ste si boli istí, že vaša káva zostane voňavá a chutná, čo najdlhšie.

Ďalším tipom, ktorý vám uľahčí manipuláciu s kávovými zrnami, je ich množstvo. Káva začína svoju čerstvosť, ktorá sa následne odráža v plnosti chuti, strácať okamžite po pomletí, a preto kupujte len také množstvo kávových zŕn, ktoré určite zvládnete spracovať a pomletú kávu následne vypiť. Ideálne je zásobiť sa takými porciami kávy, ktoré stihnete spotrebovať do jedného týždňa od jej otvorenia.