DOMA CHUTÍ INAK

..ako v kaviarni či reštaurácii.

Chutí horšie alebo lepšie ?

Skrátka chutí trochu inak ako ste zvyknutí. Potom pravdepodobne bude niekde chyba .

Neexistuje nič horšie , ako  začiatok dňa so zlou kávou? Mdlá chuť a štipľavá aróma vás ráno rozhodne nenakopne. Aby ste sa vyhli takým tragédiám, je nutné si ustrážiť niekoľko základných vecí, ktoré ovplyvňujú kvalitu kávy.

Ak máte po prvom dúšku dojem, že chuť je mdlá a vôňa trochu vyprchanejšia než predtým, pravdepodobne ste zanedbali skladovanie zŕn alebo namletej kávy. Najčastejšie sa to stáva, ak kupujete balenie, ktoré by dokázalo zásobiť menšiu kaviareň, ale používate ho sami. Snaha ušetriť kúpou ekonomického balenia sa v tomto smere míňa s účinkom. Otvorená káva totiž starne rýchlejšie, čo sa prejaví negatívne na jej kvalite. Zrnká takej kávy bývajú mastné, pretože oleje sa dostávajú na povrch, a tam oxidujú. Pokiaľ už si kupujete XXL balíčky vašej obľúbenej kávy, skladujte ju v uzavretej nádobe, aby vám vydržala dlhšie.

Skladovanie a údržba kávovaru.

Niekedy sa ale stáva, že káva za tieto sklamania vôbec nemôže. Na vine býva častokrát  zanedbanie údržby kávovaru. Základným predpokladom chutnej kávy je čistota a absencia vodného kameňa. Kávovar je sofistikované zariadenie, ktoré vyžaduje pravidelný servis a dôkladné čistenie. Problémom môžu byť upchaté trysky, zle nastavený tlak alebo teplota. Urobte si preto čas na pravidelnú očistu alebo svoj prístroj zverte raz za čas odborníkovi. Výsledky spoznáte hneď ďalšie ráno pri prvej šálke.

Pokiaľ ste zvyknutí pripravovať kávu inak ako v kávovare, dajte si pozor na teplotu použitej vody. Kávové zrná by nemali v žiadnom prípade prísť do styku s vriacou vodou. Vriaca voda kávu prepáli, do nápoja sa začnú uvoľňovať rôzne segmenty  z praženia a výsledkom je horká, až trpká chuť. Po vare preto nechajte kanvicu chvíľu stáť, až jej teplota poklesne. Vodu ale nechajte stáť iba chvíľu, približne jednu minútu. Ideálna je teplota okolo 90 stupňov.

Pokiaľ to preženiete a voda príliš vychladne, riskujete naopak, že sa z kávy neuvoľní dostatočné množstvo potrebných látok. Taký nápoj potom môže byť kyslý a rozhodne vám ráno neudelí túžobne očakávaný kofeínový kopanec.