NEODOLATELNÁ ARÓMA KÁVY?

Ako vzniká ?

Káva povzbudí telo i myseľ,

zároveň však ponúka aj pestrú zmes vôní a chutí. V tomto ohľade dokonca vysoko tromfne aj víno! Zatiaľ čo alkoholický nápoj z vínnej révy sa skladá zo zhruba 400 aróm, káva ich obsahuje viac ako osem stoviek.

Ide o pestrú sadu chutí a ich kombinácií, vďaka ktorým sa dobrá káva môže stať skutočne nezabudnuteľným zážitkom. Podobne ako vo víne môžeme aj v šálke kávy objaviť chuti tropického ovocia, medu, mäty, orieškov alebo kvetov. Niekedy je chuť jednoznačná, inokedy ide o neopakovateľný komplex týchto zložiek. Často ich odhalíme až vďaka špeciálnemu postupu, napríklad až po vychladení, inokedy sú rozoznateľné iba čuchom.

 

Možno pri čítaní týchto riadkov skúšate čuchať k svojej káve a nič zvláštne sa nedeje. Neklesajte na mysli a nenechajte sa odradiť od ďalších experimentov. Ľudí, ktorí zvedú bez starostlivého dlhodobého tréningu pomenovať všetky chuťové nuansy, je skutočne pomenej. Všetko sa ale dá naučiť! Skúste zavrieť oči a sústreďte sa ešte raz na vôňu, pite po malých dúškoch, skúšajte to znova pri rôznych teplotách… Vaše someliérske bunky sa určite raz prebudia.

Pásmo kávových chutí je veľmi široké a pohybuje sa od čiernej čokolády cez karamelizované lieskové orechy až po ovocné lesné plody alebo kvetinové noty jazmínu. Svoju úlohu zohráva odroda kávových zŕn – arabika. Je jemnejšia a chuťovo pestrejšia ako robusta.

Celkový výsledok ale do veľkej miery poznamenávajú aj podmienky pestovania, ovplyvňujú ho faktory ako je teplota, frekvencia zrážok, intenzita slnečného svitu alebo kvalita pôdy. Vplyv má aj spôsob zberu a spracovania kávových zŕn. V neposlednom rade hrá svoju úlohu aj skladovanie a predovšetkým spôsob praženia. V každom článku tohto reťazca vznikajú veľmi jemné chuťové odchýlky, ktoré tvoria jedinečnosť kávových špecialít.

Napríklad viac prepražená káva chutí čokoládovejšie vďaka dlhšej karamelizácii. Popri spôsobe pestovania a praženia záleží aj na príprave, teda zvolenej hrubosti mletia, teplote vody. Rovnaká káva potom chutí inak pripravená vo French Presse ako v Aero Presse.

S trochou zveličenia sa dá povedať, že nájdenie chuťovo ideálnej kávy práve pre vás je zábavou na celý život.