VARENIE KÁVY V DŽEZVE
Príprava zahrievaním v horúcom piesku.
Skutoční milovníci kávy vedia, že existuje množstvo spôsobov, ako pripraviť šálku najobľúbenejšieho svetového životabudiča. Medzi všetkými ale svojim unikátnym kúzlom, ktoré akoby patrilo do starých čias, vyčnieva príprava kávy v džezve. Avšak nie je džezva ako džezva, táto stará pomôcka na varenie kávy môže byť použitá najrôznejšími spôsobmi. Jedna z najstarších metód prípravy kávy pochádza z Turecka. Ešte než zemný plyn priviedol oheň do domov, varila sa tu káva v džezve ponorenej do horúceho piesku.
Na tento spôsob prípravy kávy, kedy je na ohrev využitý horúci piesok, môžete naraziť aj inde. Zahrievanie džezvy nie na ohni, ale v horúcom piesku je stále obľúbené vo východných a kaukazských oblastiach bývalých republík Sovietskeho zväzu. Nielen záujem turistov, ale aj návrat mladých ľudí k tradíciám udržuje nažive toto unikátne kultúrne dedičstvo.
Príprava
A ako sa káva vyrobená podľa receptúry, ktorej korene siahajú do pradávnej minulosti, pripravuje? Do džezvy sa nasype káva zomletá zo stredne opražených kávových zŕn a zaleje sa studenou vodou. Ešte pred tým, než sa džezva zahrnie horúcim pieskom v špeciálnej kovovej nádobe, pod ktorou sa kúri, pridá sa do rozpustenej zmesi cukor. A nešetrite, najmä ak ste zvyknutí na klasickú kávu z kávovaru, do ktorej sa na zjemnenie pridáva aj mlieko. Najväčší rozdiel oproti príprave na ohni je ten, že horúci piesok ohrieva džezvu rovnomerne a dochádza tak k úplne ideálnej redistribúcii tepla, ktoré kávu privedie do varu.
Káva z džezvy je jedinečná?
Tajomstvo spočíva v jednoduchom triku – káva sa nikdy nesmie úplne variť. Džezvu z piesku vyberte vo chvíli, keď horúci nápoj začne peniť. Do šálky nalejte penu a ešte dvakrát celý postup zopakujte. Vo chvíli, keď káva napenie druhýkrát, nalejte do šálok hotový nápoj. Na vytvorenie lákavého vizuálneho efektu nechajte kávu speniť ešte raz a šálku zavŕšte bohatou porciou peny.
Celý proces jej varenia sa zaradil na zoznam kultúrnych pamiatok UNESCO. Pokiaľ na svojich cestách dostanete možnosť takto pripravenú kávu ochutnať, neváhajte ani sekundu.