BULUNGI- výlet do Ugandy

Všetci chceme vedieť, odkiaľ pochádza.

A chceme mať istotu, že naše výrobky spĺňajú vysoké štandardy kvality.

Napokon, s každým by sa malo v hodnotovom reťazci zaobchádzať spravodlivo. Sme radi, že vám môžeme povedať, že to robíme.

Vďaka priamemu dovozu našej vysokohorskej kávy Bulungi z Ugandy neexistujú žiadni sprostredkovatelia. Pestovatelia kávy sú vždy odmeňovaní v súlade s ich nákladmi a úsilím. Na základe toho môžu investovať do ďalších projektov, ktoré udržateľným spôsobom zlepšujú životnú situáciu ľudí na miestnej úrovni. Jednou z najdôležitejších tém pre miestnych ľudí a najmä deti je nepochybne dodávka čistej pitnej vody. Takýto projekt sme priamo podporili výstavbou nádrží na dažďovú vodu na základných školách v KWETERANA. Nádrže uchovávajú potrebnú vodu na zlepšenie hygieny a ochranu zdrojov pitnej vody pre deti.

Vychutnať si niečo výnimočné s dobrým svedomím

Kávovníky pre Bulungi rastú na rovníku v nadmorskej výške medzi 1 400 a 1 900 metrov. Káva pestovaná v tieni dozrieva pomaly. Iba červené zrelé kávové bobule sa starostlivo zbierajú ručne. Týmto „jedinečným zberom“ zabezpečujeme vysokú kvalitu našej vysokohorskej kávy počas zberu. Pokračuje to ručne – v našej tradičnej pražiarni vo Viedni sa surové kávové zrná pražia pomaly šetrne pri nízkych teplotách v dlhodobom procese. Každý dúšok privádza fajnšmekrov späť do malých kávových polí v Ugande.

Zaujímavé informácie

Uganda sa nachádza vo východnej Afrike vzdialená 5 500 km vzdušnou čiarou od pražiarne vo Viedni. Rozkladá sa na ploche 241 550 km² a má približne 36 miliónov obyvateľov. Hlavným mestom Ugandy je Kampala, 35 km severne od rovníka. Národným jazykom je swahilčina. V swahilčine „Bulungi“ znamená: „Je to veľmi dobré“ – to si myslíme aj my.

BULUNGI

V café+co sú udržateľné zdroje témou číslo jedna. V prípade odrody kávy BULUNGI osobne poznáme pestovateľov a plantáže v Ugande, kde rastie a kde sa zberá táto káva. Sledujeme tiež kontrolovaný dodávateľský reťazec až po Viedenskú pražiareň.
Z tohto dôvodu sme v neustálom kontakte s pestovateľmi , pravidelne ich navštevujeme a tiež podporujeme miestne obyvateľstvo.
Café + co si je vedomá svojej globálnej zodpovednosti a podporuje tiež projekt BANYANKOLE , výstavba nádrží na dažďovú vodu v minimálne desiatich základných školách.

Uganda sa nachádza 5 474 km od Viedne vo východnej Afrike a má rozlohu 241 550 km² a asi 36 miliónov obyvateľov. Hlavným a najväčším mestom Ugandy je Kampala. 35 km južne od nej prechádza rovník . Vedie tiež cez jazero Victoria, druhé najväčšie sladkovodné jazero na svete s rozlohou 68 800 km².

Po starostlivej kontrole Tashoyobou a Kansiime sa zelené kávové zrná plnia do vreciek s hmotnosťou 60 kg. Po naložení sa BULUNGI vydá na cestu, ktorá vedie aj cez národný park Tsavo na pobreží Kene.

Na rovníku V nadmorskej výške 1900m rastú kávové kríky na družstve Banyan Kole Kweterana v juhozápadnej Ugande pod listami banánovníkov Matoke. V družstve Mbabazi a Tugume ručne zbierajú iba zrelé červené kávové zrná (metóda SINGLE PICKING) a prevážajú ich na miesto sušenia. Počas sušenia Musinguzi a Mugisha otáčajú zrná, kým sa jadro neoddelí od buničiny. Táto metóda dodáva neskoršej káve jemnú chuť s menšou kyslosťou, viac sladkosťou a plnšou aromatickosťou.

V prístave Mombasa sa nakladajú vrecia BULUNGI a cez Suezský prieplav sa plavia do Hamburgu. Na európskej pôde sa potom vezú nákladným autom do Viedne.

Nakoniec dovezené zelené kávové zrná dorazia do viedenskej pražiarne Naber Kaffee Manufaktur vo Viedni v 21.obvode a podrobia sa ďalšej kontrole kvality.

23 minút sa zelené zrná pražia pri nízkej teplote v bubnovej pražiarni, čím nadobúdajú plnú arómu. Zrno stráca takmer 20% svojej hmotnosti! Potom ho nechajú odpočívať, než bude zabalené do elegantného balenia BULUNGI.
Jej jemná aromatická chuť s jemným nádychom čokolády ju robí jedinečnou.

Každá šálka café+co BULUNGI tiež prispieva k spoločenskej zodpovednosti.
Starostlivý výber kávových zŕn, ich spracovanie na zelenú kávu a ručné pečenie – Každým dúškom tejto kávy myslím čoraz viac na UGANDU.

BULUNGI znamená v národnom jazyku Swahilčina: „Je to veľmi dobré“!
A s tým súhlasíme aj my.

BULUNGI – dobré vedieť:

1. Aký je názov plantáže, a ako je organizovaná?

Plantáž sa nazýva Banyankole Kweterana a nachádza sa v oblasti Ankole na juhozápade Ugandy, približne 270 km od Kampaly. Bola založená v roku 1958 a je združením 350 nezávislých družstiev. Každá plantáž má okolo 30 poľnohospodárov.

2. O produkcii plantáži?

BULUNGI je odroda kávy pestovaná na vysočine pri rovníku
1 400 až 1 900 metrov. Kávové kríky rastú na malých poliach pod tieňovými listami banánovníkov Matoke, a preto majú vynikajúcu kvalitu a výraznú chuť. Tento typ kultivácie sa nazýva „shadow grow“.
Polia s rozlohou od 2 000 do 4 000 metrov štvorcových sú udržiavané a pestované s láskou v srdci prírody. Predstavujú živobytie pestovateľov kávy a ich rodín. Prioritne nejde o maximálny výnos , ale o kvalitu kávy.

3. Používajú sa pri výrobe pesticídy?

Nie, pesticídy sa nepoužívajú. Na ničenie škodcov sa využivajú na plantážach tabakové rastliny.

4. Prečo práve táto plantáž?

Plantáž dodáva kávu FINEST AFRICAN, ktorá je v predajných automatoch k dispozícii od roku 2014.

5. Koľko platí Café+Co za kilogram?

Vďaka vysokej kvalite BULUNGI je rozdielna hodnota na akciovom trhu (ktorá sa používa ako vodítko) v porovnaní s ostatnými odrodami Robusta a predstavuje vyváženú kompenzáciu pre poľnohospodárov.

6. Odoberá Café+Co celú úrodu ?

Nie, pre BULUNGI sa používa iba výber tých najlepších zŕn z celej úrody.

7. Aké kvalitatívne kritériá musia poľnohospodári splniť pre Café+Co?

Štandardy Café+Co definujú minimálnu veľkosť zŕn (stredná veľkosť, screen 15,16mm) a daný chuťový profil a najvyššiu kvalitu.

8. Ako prebieha dovoz zŕn do pražiarne vo Viedni?

Po spracovaní a kontrole kvality sa zelené kávové zrná plnia do vriec s hmotnosťou 60 kg, Naložia sa na nákladné vozidlo a odvezú sa na pobrežie Kene do prístavu Mombasy. Cesta vedie okrem iného cez národný park Tsavo v Keni. Loďou sa plavia zelené zrná cez Suezský prieplav do Hamburgu. Na európskej pôde následne cestujú nákladným autom do Viedne.

10. Čo znamená v preklade BULUNGI?

Názov BULUNGI znamená v Swahilčine (jazyk v Ugande) „Je to veľmi dobré!“.

9. Kde sa praží BULUNGI?

Surová káva z Ugandy sa praží vo viedenskej rodinnej pražiarni Naber. Pomalé praženie po dobu 22-25 minút pri nízkej teplote umožňuje káve vyvinúť množstvo príchutí, ktoré porovnateľné priemyselné výrobky nemôžu nikdy dosiahnuť v oveľa kratšej dobe praženia, a to ani z technických dôvodov.

11. Prečo neprebieha spolupráca s Fairtrade ?

V prípade BULUNGI sa spoločnosť Café + co rozhodla spolupracovať priamo s družstvami v Ugande. Chceme získať obraz o sebe, skontrolovať zabezpečenie kvality pre prémiovú kávu .V popredí je kvalita.

12. Prečo sa Café+Co spolieha na kontrolu a sledovanosť pôvodu kávy?

Túto otázku nám kladú naši zákazníci. Preto sme sa rozhodli ponúknuť prémiovú kávu, ktorá je vystopovateľná. Keďže pravidelne navštevujeme plantáže a kontrolujeme kvalitu kávových zŕn, poznáme poľnohospodárov, ktorí kávu pestujú, zberajú a spracovávajú. Sledovateľnosť pôvodu je stále dôležitejším argumentom pre našich zákazníkov.

13. Ako chutí nová BULUNGI ?

Vyznačuje sa o autentickým charakterom espressa a elegantnou plnosťou. Vďaka svojej mierne aromatickej chuti s nádychom čokolády je jedinečná. Presný recept je tajomstvom, ktoré poznajú iba dvaja ľudia – Marco Salvatori , majiteľ pražiarne NaberKaffee, a jeho pražiar.