ARABICA ALEBO ROBUSTA?

Shakespearovské dilema.

 

Pokiaľ stojíte pred touto kávovou dilemou shakespearovského typu, rozhodne si prečítajte nasledujúci článok. Oba druhy, ako to už býva, sprevádza mnohé predsudky a povery.

ARABICA alebo ROBUSTA

Napríklad že stopercentná arabika zaručuje najvyššiu kvalitu, alebo že podradné zrná odrody robusta sa pridávajú do zmesi, aby boli lacnejšie. Na svete sú známe desiatky druhov kávy, avšak robusta a arabica tvoria dohromady až 99 percent celkovej produkcie. Líšia sa podmienkami pestovania, chemickým zložením a nakoniec aj chuťou.

Zatiaľ čo arabica sa pestuje vo vyšších nadmorských výškach a znesie teploty okolo 20 stupňov, robusta má nižšie nároky. Vyrastie aj v nižšie položených lokalitách, nevadí jej vyššie teploty ani ich kolísanie počas dňa a noci.

Arabika je chúlostivejšia aj v ďalších ohľadoch. Okrem stabilnejších podmienok si pestovatelia musia u nových rastlín počkať na kvalitný zber dlhšiu dobu, okolo piatich rokov. Naproti tomu robusta ponúkne použiteľné plody už po dvoch rokoch. Náročnejší je aj samotný zber. Pretože plody z kríkov arabiky opadávajú, zbierajú sa ručne. Rubustu je možné žať strojovo.

Kvalita a chuť

Náročnejšia produkcia arabiky sa tak premieta aj do ceny. Ako je to teda s kvalitou a chuťou? Arabica kvôli nižším teplotám a menšiemu prísunu zrážok dozrieva dlhšie. To spôsobuje u tejto odrody väčšiu jemnosť a chuťovú pestrosť. Zrná arabiky majú väčší obsah olejov a tiež cukru, čo sa pri pražení prejaví príjemnou chuťou. Robusta je kvôli nižšiemu obsahu týchto látok výrazne viac horká, typická je silná zemitá chuť. Horkosť robusty spôsobuje aj oveľa väčší, až dvojnásobný obsah kofeínu, než je tomu u arabiky.

Pokiaľ teda pijete kávu skôr pre povzbudenie, než kvôli chuti, robusta splní vaše nároky lepšie. Robusta tiež obsahuje viac látok, nazvaných ako antioxidanty, ktorých pozitívnym vplyvom na zdravie je dobre známy.

Vráťme sa k úvodnej otázke. Je podstatne drahšia arabica tiež vždy kvalitnejšia ako robusta? Arabika je obľúbená predovšetkým pre svoju jemnejšiu chuť. Jej cena ale súvisí predovšetkým s náročnejšími podmienkami pestovania, Robusta naopak boduje vyšším obsahom kofeínu a antioxidantov, teda svojimi povzbudzujúcimi a zdravotnými vplyvmi na ľudský organizmus.

Okrem toho platí aj základná spotrebiteľská poučka. Teda že záleží zo všetkého najviac na kvalite. Robusta nemusí byť vždy lacná a zle spracovaná a naopak arabika nemusí vždy potešiť milovníka kávy dobrou chuťou. V skutočnosti sa dá len asi päť percent na svete predanej arabiky jednoznačne označiť za kávovú špecialitu.