
Prečo sme si vybrali Bulungi?
- Priama spolupráca a podpora kávovej farmy a farmárov v Ugande
- Sledovateľnosť a dohľadateľnosť, odkiaľ káva pochádza
- Priamy kontakt s pestovateľmi kávy a kontrola kvality
- Podpora udržateľného poľnohospodárstva
Uganda sa nachádza vo východnej Afrike cca 5,700 km vzdušnou čiarou od Bratislavy, má rozlohu 241 550 km² a približne 36 miliónov obyvateľov. Hlavným mestom Ugandy je Kampala, ktorá se nachádza 35 km severne od rovníku. Národným jazykom je svahilština a názov BULUNGI v tejto reči znamená „je to veľmi dobré “.
Vďaka spolupráci s farmou podporujeme aj miestne deti
Nakoľko medzi nami a farmármi neexistujú žiadny ďalší prostredníci, sú pestovatelia kávy spravodlivo odmeňovaní. (tzv. systém Fair Trade) a farma tak môže investovať aj do projektov, ktoré zlepšujú podmienky miestnych obyvateľov. Takýmto spoločným projektom je výstavba dažďových nádrží v desiatich základných školách v tejto lokalite. V nádržiach je uložena voda potrebná pre zlepšenie hygieny a zaistenie zdroju pitnej vody pro deti.
„Sme radi, že môžeme byť partnermi a podporovat miestnu ekonomiku v Ugande. To je náš príspevok k rozvoji regiónu, “vysvetluje Fritz Kaltenegger, generálny riaditeľ café + co International Holding.

Čím je BULUNGI tak výnimočná?
Kávové kríky BULUNGI sa slnia na rovníku vo výške 1 400 až 1 900 metrov a vďaka tomu sú nazývané ako vysokohorské kávové boby. Rastú v tieni banánovníkov Matoke , a nie sú tak vystavené priamemu slnku a dozrievajú rovnomerne. Pri ručnom zbere zberači šetrne vyberajú iba červené zrelé kávové čerešne, čo zaručuje najvyššiu kvalitu. Tato metoda zberu se nazývá „single picking“.
Počas sušenia se bobule obracajú tak dlho , pokiaľ sa jadro neoddelí od dužiny. Potom sa z jadra zlúpne pergamenová šupka. Tento druh prípravy dodává káve jej jemnú chuť s nízkou kyslosťou, viac sladkej a plne aromatizovanej chuti .

.
Potom ako Tashoyba a Kasimé urobia dôkladnú kontrolu, plnia se ešte zelené kávové zrná do 60 kg. vriec. Po naložení putují cez Národný park Tsavo na pobrežie Keni. V prístave Mombasa sa vrecia s kávovými bobuľami Bulungi nalodia a prepravujú sa Suezským kanálom do Hamburgu. Na európskej pevnine putujú ďalej v kamiónoch do neďalekej Viedne. Zelené kávové boby prepravované z dalekých končín konečně dorazia do viedenskej pražiarne NABER a tu sú ešte raz podrobené kontrole kvality.
Nepražená káva sa plných 23 minút manuálne praží pri nízkej teplote v bubnovej pražiarni kávy, pričom sa rozvinie jej plná aróma. Boby pritom strácajú takmer 20% svojej hmotnosti! Následne si môžu bôby ešte trochu oddýchnúť , skôr ako sa dostanú do pekného obalu pre kávu Bulungi.
Naša káva Bulungi Vás očarí svojím autentickým charakterom pravého espressa a elegantnou plnosťou. Vďaka svojej jemne aromatickej chuti s jemnou príchuťou čokolády je skrátka jedinečná …

Starostlivý výber kávových bobúľ, ich spracovanie na nepražené kávovú surovinu až po ručné praženie – to všetko sa ukrýva v chuti kávy Bulungi. S každým dúškom sa v myšlienkach prenesiete na kávové plantáže Ugandy …